SEO Smycken För Alla

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så har vi startat en ny webbutik vid namn Smycken För Alla. I det här inlägget tänker jag beskriva hur jag har arbetat med grundläggande SEO för Smycken För Alla så här långt och vad jag har för planer i det längre perspektivet.

Grundläggande SEO Smycken För Alla

En av de första delarna vårt SEO-arbete var att välja en domän innehållandes ett eller flera sökord. Som de flesta av er vet är det idag svårt att på ett enkelt sätt få tag i en riktigt bra sökordsdomän. Till slut hittade vi dock en domän som verkade ok och att den även skulle kunna vara namnet på webbutiken, nämligen smyckenforalla.se. Domänen innehåller ett av huvudsökorden vi vill ranka bra på, övriga ord och fraser får vi försöka jobba upp ändå. Vi resonerade som så att det var viktigare att få tag i en bra domän för att sedan ge butiken sitt namn utifrån den domän vi kunde få tag i. Sedan tycker vi även att namnet i sig, Smycken För Alla blev bra och ligger bra i munnen.

grundläggande seo smycken för alla

SEO-vänlig e-handelslösning

Detta skrev jag också om i mitt förra inlägg men vi tar det ur ett SEO-perspektiv nu. Vi har alltså som e-handelslösning valt WordPress med tillägget WooCommerce för själva e-handeln. Detta dels för att det är en för oss sedan tidigare välkänd och välanvänd lösning både som CMS och som e-handelslösning.

seo-vänlig-e-handelslösning

WooCommerce har vuxit och brett ut sig rejält sedan jag stötte på det för ett antal år sedan. Som de flesta av er känner till är WordPress tacksamt att arbeta med ur ett SEO-perspektiv. Vi har valt att använda ett tema från WooThemes som heter Superstore och är ett responsivt tema. Ett tillägg till WordPress som många använder och som jag ser som ett måste är Yoast WordPress SEO som är ett tillägg som också vuxit rejält med åren. Med klivet upp till 2.0 tillförde Yoast ytterligare funktionalitet som gör tillägget än bättre. Detta tillsammans med en snabb Droplet (VPS) från DigitalOcean gör att jag tror att vi har ett bra utgångsläge i vårt vidare arbete med SEO för Smycken För Alla.

Webbutikens struktur

När det gäller webbutikens struktur så har det krävt en del funderande fram och tillbaks hur vi ska lägga upp den på bästa sätt. Tillslut kom vi fram till att använda den struktur du idag ser i webbutiken. Grundtänket var att det inte skulle få bli någon djup struktur då man bör undvika detta för användarens bästa. Det blev helt enkelt så att vi utgick från de olika kategorierna av smycken vi har i produktsortimentet. Om denna struktur sedan är tillräckligt bra återstår att se. Det går säkert att optimera den mer på något sätt, men kör på detta till att börja med.

webbutikens_struktur

Webbutikens innehåll

När det gäller webbutikens innehåll så har det krävt en del funderande också hur vi ska tänka där och hur vi ska arbeta med produkterna, produktbeskrivningar, bilder med mera då det i slutänden kommer att vara cirka 2-3 000 produkter i webbutiken. Att skriva unika och inte allt för långa titlar till produkterna är en utmaning. Många produkter är väldigt lika varandra så det blir små variationer i titlarna men ändå ingen hittills som exakt lika någon annan. Jag hoppas att detta ska vara tillräckligt. När det gäller produktbeskrivningar så har jag hittills gjort en avvägning mellan längden på texten och möjligheten att få texten tillräckligt unik jämfört med andra liknande produkter. Inte heller helt enkelt och det tar sin lilla tid. När det gäller produktbilderna så har de som Titel och atlt-text fått produkttiteln. Filnamnen på bilderna idag är siffror kopplade till artikelnumret vilket inte är det bästa. Jag grunnar på hur jag på ett någorlunda enkelt sätt skulle bilderna bra filnamn, men har inte kommit fram till något vettigt sätt att hantera detta ännu. Utöver detta har jag även skapat några sidor med information relaterat till produkterna vi säljer samt att jag även har skapat en landningssida så här långt.

webbutikens_innehall

Detta är alltså det grundläggande SEO-arbete jag har gjort så här långt med Smycken För Alla. Är det någon som har synpunkter på mitt arbete eller några tips så mottager jag dem gärna. Lämna gärna en kommentar.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inriktktningen på bloggen Sälja smycken ändras något | Sälja Smycken - 4 maj 2015

    […] om hur det är ”under the hood”, alltså om e-handelsplattformen i sig och hur det är att använda sig av en SEO vänlig webbutik som vi gör med WordPress och Woocommerce som e-handelslösning. Med andra ord så kommer den här […]

  2. SEO-vänlig webbutik med WordPress och Woocommerce | StefanJson - 20 maj 2015

    […] Förutom att jag är bekant med de olika delarna sedan tidigare så är det även en bra lösning om du vill ha en SEO-vänlig webbutik. Med WordPress, Woocommerce, temat Canvas plus barntemat Fashionable från Woothemes och några […]

  3. SEO eller sökmotoroptimering? | SEO & E-handel - 30 maj 2015

    […] Hur jag har arbetat med SEO för vår webbutik Smycken För Alla kan du läsa om här. […]

Lämna ett svar