E-handelsplattformens grundsystem

Grunden i vår e-handelsplattform

woocommerceDå vi arbetat med WordPress och WooCommerce i flera år kändes det ganska naturligt att bygga vår nya e-handel på denna plattform. Driften har vi valt att lägga hos DigitalOcean som erbjuder prisvärda och stabila Droplets. En Droplet är helt enkelt DigitalOceans namn för vad som i dagligt tal benämns som VPS (Virtual Private Server). DigitalOcean har ett mycket smidigt gränssnitt för hantering av dina droplets. Dessutom går det riktigt snabbt att få upp en Droplet. Det tar som regel under 60 sekunder att skapa en fullt fungerande droplet med valfritt OS. Dessutom är deras Droplets riktigt prisvärda. för $5 per månad får du en droplet med 512MB RAM, 1CPU och 20GB snabb SSD-disk och 1000GB trafik. Du väljer bland de vanligaste Linux-distributionerna som Debian, Ubuntu, Fedora CentOS med flera. Det finns även färdiga images med olika applikationer som till exempel LEMP (Linux (Ubuntu), Nginx, MySQL och PHP) som jag använder som grund för vår e-handelsplattform. DigitalOcean har datacenter i USA (New York och San Fransisco), Amsterdam, Singapore och London så oavsett vilken del av världen du riktar din webb mot så finns det datacenter inom räckhåll. Dessutom kan du enkelt ta snapshots på dina droplets eller ta vanliga backuper. Du kan även välja om din Droplet ska kunna använda ett privat nätverk för att kunna kommunicera med din andra droplets.

DO_Logo_Horizontal_Blue

En enkel systembeskrivning

Den droplet jag satt upp för vår e-handelslösning är i dag konfigurerad med 2GB RAM, 2 CPU och 40GB SSD-disk och kostar $20 per månad. En fördel med att ha en droplet är att den är lätt att skala upp eller ner den efter behov. Tidigare har vi kört med Debian som OS men då DigitalOcean hade en färdig image med LEMP-stack med Ubuntu tänkte jag att det kunde vara värt att prova Ubuntu, som bygger på Debian. En annan fördel med DigitalOcean som är till nytta för sådana som mig som inte serverexpert på något vis, är all bra tutorials som de har som gör det enkelt grundkonfigurera servern och dess olika delar på ett bra sätt. Huruvida denna droplet kommer att räcka till längre fram då vi förhoppningsvis har betydligt mer trafik än vi har idag återstår att se. Som det ser ut idag så har vi nu en rejäl överkapacitet. En del optimeringar när det gäller PHP-hanteringen har jag genomfört samt viss optimering av Nginx, men det finns ytterligare planer för att snabba upp servern ytterligare och då tänker jag mig bland annat någon form av cachefunktion. Nu ingår förvisso Zend OPCache i denna Ubuntu-distribution som är 14.04 och den verkar fungera rätt bra, går nog att jämföra med APC men jag tror att det går att förbättra prestandan ytterligare. Dessutom är planen att sätta upp en automatisk backup av e-handelsservern som görs till en annan droplet jag har via det privata nätverket.

På detta grundsystem är sedan WordPress och WooCommerce som sagt installerat, men mer om det i ett kommande inlägg.

 

, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Raketsnabb e-handel med nytt utseende | SEO & E-handel - 8 maj 2015

    […] lanserade vår e-handel med ett i vårt tycke bra och SEO-vänligt tema från Woothemes ovanpå vårt e-handelssystem. Temat vi använde vid lanseringen var Woothemes Superstore vilket är ett tema med mycket och bra […]

Lämna ett svar